Dani mjuzikla u JazzElle

Mjuzikl je kazališna forma koja spaja i zahtjeva izvrsnost u tri velika izvedbena područja – dramskom, plesnom i vokalnom. Takve predstave osvajaju srca umjetnika i publike još od početka prošlog stoljeća sve do danas i nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Dani mjuzikla u JazzElle okupljaju predavače koji su stručnjaci u dramskom, plesnom i vokalnom području, koji će polaznicima prenijeti svoje znanje i svoju strast prema ovoj kazališnoj formi. Vikend seminar sastoji se od predavanja i masterclassova, te se može pohađati u cijelosti ili po jedan dan, ili pojedinačno odabrati predavanja. Seminar je prilagođen svim nivoima znanja i iskustva.

***datumi održavanja***
01.02.2020. subota 17:15-20:45h
02.02.2020. nedjelja 11:00-16:00h

***lokacija***
Husar&Tomčić škola pjevanja (Centar Kaptol – Nova ves 17, prvi kat)

***detaljni raspored***

01.02.2020. subota
17:15-18:15h Tajne Broadwaya (predavanje Tihane Strmečki)
18:20-19:20h Povijest i dramaturgija mjuzikala (predavanje Nine Horvat)
19:30-20:45h Musical Theatre Acting (radionica Marina Bukvića)

02.02.2020. nedjelja
11:00-12:00h “Zašto samo odjednom počnu pjevati?” (predavanje Maje Šivak)
12:15-13:30h Musical Theatre Dance (radionica Tihane Strmečki)
13:30-16:00h Q&A s predavačima i gledanje video materijala s Broadwaya

Obavezne prijave na jazzelle@jazzelle.hr zbog ograničenog broja polaznika. Molimo da u mailu navedete sljedeće podatke:

-ime i prezime
-datum rođenja
-za što se prijavljujete (jedan ili dva dana ili pojedinačne radionice)
-izvođačko iskustvo (ako postoji)

Za upite se slobodno javite na jazzelle@jazzelle.hr :)

Vidimo se ubrzo na Broadwayu u Zagrebu :)

***Opis predavanja i radionica***

*Tajne Broadwaya* predavanje je koje će nam približiti zanimljivi, karizmatični i tajanstveni svijet Broadwayskih kazališta. Tihana je provela više od desetljeća istražujući njegove uličice, slušajući priče Broadwayskih izvođača, grijući stolce kazališta u publici, te je čak imala priliku prošetati scenom i backstage-om jednog od njih. Saznajte sve što vas je zanimalo o tome kako 41 kazalište ima svoje mjesto u ne tako velikom kvartu i kako je izgledao njegov rast tokom prošlosti. Bit će tu priče i o duhovima, swingovima, Playbillu, publici koja stoji na nogama tokom cijele predstave i još mnogo toga!

*Povijest i dramaturgija mjuzikala*
Mjuzikl je kazališna forma koja se usprkos svojoj zahtjevnosti nažalost često potcjenjuje – i u izvedbenom i u sadržajnom aspektu. Predavanje će se fokusirati na specifičnosti mjuzikla kao forme, funkciju glazbenih brojeva u radnji mjuzikla, kako se kroz povijest mijenjala struktura mjuzikla te koje su odlike različitih tipova mjuzikla (book mjuzikl, backstage mjuzikl, jukebox mjuzikl…).

*Musical Theatre Acting*
Sjediš u kazalištu. Klavir odašilje posljednji ton. Gase se svjetla, a ti ostaješ u trenutku koji ne prestaje, očaran onime što si vidio. Što se dogodilo? Ona. Čista umjetnost.
Radionica glume u mjuziklu upoznat će vas s fundamentalnim postavkama glume te umijećima i vještinama potrebnim za sudjelovanje u umjetničkom činu glazbenog teatra. Kroz radove najvećih svjetskih glumačkih pedagoga, polaznici će biti upoznati s različitim pristupima glumi koje je moguće koristiti kako kod rada na osobnom razvoju kao izvođača tako i u radu na likovima na konkretnom primjeru poznatog svjetskog mjuzikla.

*Musical Theatre Dance* radionica koristi zagrijavanje bazirano na jazz – baletnim elementima kako bi se polaznici fizički i psihički pripremili za rad na koordinaciji, snazi, izoliranosti pokreta i fleksibilnosti. Drugi dio radionice fokusiran je na učenje i isplesavanje plesne sekvence, koja se po želji može izvoditi u cipelama na petu. Zadani plesni materijal bit će smješten u dramsku situaciju, preuzetu iz jednog od klasičnih i suvremenih mjuzikala s Broadwaya. Koreografija izrađuje tehniku, muzikalnost i ekspresivnost svakog polaznika, te potiče unošenje svog karaktera i individualnog izričaja u plesni materijal. Očekujte dobar trening i rad na svim aspektima plesne izvedbe mjuzikl izričaja, uključujući i itekako potreban glumački dio, uz garantiranu zabavu! Dobrodošli na dašak Broadwaya!

*”Zašto samo odjednom počnu pjevati?” *
Maja Šivak: “Prvi mjuzikl koji sam zaista doživjela i primijetila bio je filmska verzija mjuzikla “Rent”. Tada mi je jednostavno postalo jasno da ništa što sam prije pogledala nije toliko točno doprijelo do mene. Prije toga sam bila upoznata i s formom mjuzikla i nekolicinu sam ih već pogledala, ali i sama postavljala pitanje: “Zašto samo odjednom počnu pjevati i plesati?” Nakon malo više odgledanih mjuzikala, nešto iskustva s izvedbene strane, i puno edukativnog i akademskog interesa, mogu postaviti vrlo stručno proptupiranje: “A zašto ne?” Šalu na stranu, postoje odgovori na sva naša pitanja, a u ovom kratkom predavanju pokušat ću se osvrnuti na pitanja zašto, kada i kako – pjevanje u sklopu mjuzikla kao izvedbene forme.”

IMG_8390