RASPORED

OPIS SATOVA

CONTEMPORARY JAZZ

Contemporary Jazz je podvrsta Jazz Dancea, čiji je trening kombinacija jazz vježbi i suvremenih plesnih principa. Uz korištenje standardnih elemenata Jazz Dance tehnike, posebna se pažnja pridaje kretanju i vježbanju kroz dah, floorworku, organskom pokretu, te je puno izraženiji fokus „na unutra“. Kratke improvizacije čest su dio treninga, čime se ističe individualnost i potiče kreativnost svake osobe. Velika amplituda pokreta i mali dramski trenuci, uz podne, zračne i vrteće podvige, čine lirske koreografije zanimljivima i tehnički zahtjevnima (potrebno je osnovno predznanje tehnike za pohađanje satova).

MUSICAL THEATRE JAZZ

Musical Theatre Jazz namijenjen je osobama koje se bave scensko-izvedbenom umjetnošću, kao i zaljubljenicima u kazališni ples koji se time ne bave, a voljeli bi. Sat je sastavljen od dva tijela, treninga i isplesavanja koreografije. Trening se bazira na klasičnoj Jazz Dance tehnici, uz usavršavanje elemenata koji su sastavni dio plesnih sekvenci. Cilj ovog dijela sata je dovođenje tijela u odličnu formu, osvještavanje kretanja na sceni te korištenja centra tijela, kao i (nado)gradnja plesnog vokabulara. Drugi dio sata je učenje i isplesavanje plesne sekvence, koja se po želji može izvoditi i u plesnim cipelama na petu, po uzoru na satove Broadwayskog plesa u New Yorku. Zadani plesni materijal uvijek će biti uz određenu tematiku, preuzetu iz klasičnih i modernih mjuzikala s Broadwaya. Očekujte dobar trening i rad na svim aspektima plesne izvedbe mjuzikl izričaja, uključujući i itekako potreban glumački dio.

JAZZ FUNK

Jazz Funk je jedna od mnogih vrsta jazza, suvremeni spoj Jazz Dancea i Hip Hopa. Jazz dio se odražava u strogoj strukturi treninga, koji se sastoji od zagrijavanja, vježbi aerobne kondicije, izolacija, koordinacije, snage i istezanja, uz obavezni naglasak na sticanje „groove-a“. Također se često koriste jazz pozicije i određeni tehnički elementi. Hip Hop je obogatio samu vrstu kretanja, korištenje prijenosa težina i interpretaciju muzike na koju se stvaraju vježbe i koreografije.

DANCE CONDITIONING

Po uzoru na classeve ove vrste u New Yorku, donosimo Vam jako zdrav i funkcionalan način da ojačate i istegnete tijelo kroz seriju plesačkih vježbi. Uključene su vježbe zagrijavanja, balansa, istezanja i snage, koje su inspirativno došle iz tehnika kao što su floor barre, horton, yoga, suvremeni ples i ostalo. Svaki ćemo se trening fokusirati na drugačije grupe mišića, kako bismo osposobili tijelo za lake i teške plesne pokrete i zdravo kretanje. Satove mogu pohađati i neplesači kako bi izgradili snažno i zdravo tijelo, po uzoru na plesačku muskulaturu.

LATIN JAZZ

Latin Jazz je suvremeni spoj Latin plesova i Jazz Dancea. Trening se sastoji od zagrijavanja, vježbi kondicije, izolacija, koordinacije, snage i istezanja, uz latin ritmove i tipične pokrete. Koreografije karakterizira energičnost, brzina, izoliranost pokreta i zanimljiva muzikalnost.

JAZZELLE KIDS

JazzElle Kids je plesni tečaj za djecu uzrasta 6-10 godina, na kojem se uz igru i veselje razvijaju motoričke, koordinacijske i kreativne vještine. Uz pažljivi pedagoški pristup djeca će zaroniti u prekrasan svijet plesa, glume i muzike, u društvu vršnjaka i uz puno smijeha.

JAZZ FUSION

Jazz Fusion nastao je kombiniranjem raznih stilova Jazz Dancea, kako bi se kroz pokret što bolje interpretirala glazba i prenijela priča. Iz Jazz Dancea preuzeta je struktura treninga te neki elementi Commercial Hip Hopa, iz Lyrical Jazza koristi se tehnika razvoja pokreta i fokus na prenošenje emocija, a po uzoru na Theatre Jazz ostvaruje se jak scenski nastup. Trening se sastoji od vježbi zagrijavanja i izolacija, tehnike, vježbi za kondiciju, snagu i istezanje, te učenja i isplesavanja same koreografije.

DANCE STRETCH

Na satovima Dance Stretcha ćemo kroz seriju vježbi proizašlih iz raznih plesnih tehnika opustiti tijelo, smiriti mozak i istegnuti sve aktivne mišiće. Svaki ćemo se sat fokusirati na drugačije dijelove tijela, ne zaboravljajući pritom na disanje i pravilnu postavu kostiju. Satove mogu pohađati i neplesači kako bi izgradili zdravo i opušteno tijelo, po uzoru na plesačku muskulaturu.

JAZZ DANCE (old school)

Jazz Dance je plesna tehnika koja svoje temelje vuče iz klasičnog baleta, zbog čega se svaki ozbiljan jazz trening sastoji od tri dijela.

U prvom dijelu sata, nakon što se odrade vježbe zagrijavanja cijelog tijela, koncentracija je na vježbama kojima se razvija plesna tehnika, te povećavaju fleksibilnost i snaga. Najčešće su to kombinacije za pravilno izvođenje baletnih elemenata (plie, tandu, jete, rond, battement, pirouette, razni skokovi…). Iako se radi na elementima klasičnog baleta, oni su stilizirani i prilagođeni atmosferi jazz treninga. Važno je napomenuti da se u ovom dijelu posebno uči izolirano pokretati pojedine dijelove tijela, što je stilski vrlo karakteristično za jazz koreografije. Ovaj dio sata, nakon vježbi snage, završava istezanjem, koje je vitalno za izduljivanje mišića i smanjivanje napora istih.

Drugi dio sata obuhvaća vježbe kretanja kroz prostor, popularno zvane «dijagonale» (engl. Across-the-floors). S obzirom da je Jazz Dance tehnika koja koristi prostorna kretanja, potrebno je naučiti koristiti sve njegove dimenzije (uključujući i pod i strop), kako bi se tijelo oslobodilo navike mirovanja na jednom mjestu. Dijagonale služe za uvježbavanje prostornih elemenata poput okreta i skokova, i za isplesavanje raznih kombinacija.

Treći dio sata obuhvaća uvježbavanje koreografije. Voditelj zadaje plesnu sekvencu koja se onda interpretira i pleše do iznemoglosti. Učenje novih pokreta, usavršavanje poznatih elemenata, obraćanje pažnje na ritam, dinamiku, snagu, fokus, a sve to uz dozu individualnosti, najteži su i najljepši dijelovi sata.

S obzirom na nivo polaznika, sat se prilagođava i naglasak stavlja na ono što je optimalno znanju prisutnih.

IMPROVIZACIJE

Sat improvizacije zamišljen je kao plesna igra kroz koju individualno, u parovima ili u grupi polaznik saznaje više o vlastitom i tuđem načinu kretanja. Time osvještava ustaljene ili nesvjesne navike svojeg tijela, pokušava razviti nove, te obogatiti kreativnost. Kroz svaki susret bit će zadani jednostavni zadaci koji će voditi k cilju prepuštanja vlastitom plesnom jeziku, iz čega će se pokušati nadograditi dalje. Polaznik može očekivati ugodnu atmosferu u kojoj će provesti vrijeme u plesnoj igri i usput razviti veću svjesnost o kretanju, kreativnosti i nadogradnji pokreta.