RASPORED

OPIS SATOVA

MUSICAL THEATRE JAZZ

Musical Theatre Jazz namijenjen je osobama koje se bave scensko-izvedbenom umjetnošću, kao i zaljubljenicima u kazališni ples koji se time ne bave, a voljeli bi. Sat je sastavljen od dva tijela, treninga i isplesavanja koreografije. Trening se bazira na klasičnoj Jazz Dance tehnici, uz usavršavanje elemenata koji su sastavni dio plesnih sekvenci. Cilj ovog dijela sata je dovođenje tijela u odličnu formu, osvještavanje kretanja na sceni te korištenja centra tijela, kao i (nado)gradnja plesnog vokabulara. Drugi dio sata je učenje i isplesavanje plesne sekvence, koja se po želji može izvoditi i u plesnim cipelama na petu, po uzoru na satove Broadwayskog plesa u New Yorku. Zadani plesni materijal uvijek će biti uz određenu tematiku, preuzetu iz klasičnih i modernih mjuzikala s Broadwaya. Očekujte dobar trening i rad na svim aspektima plesne izvedbe mjuzikl izričaja, uključujući i itekako potreban glumački dio.

SATURDAY THEATRE FEVER

Saturday Theatre Fever zajednički je naziv edukacijskih radionica subotom koje obuhvaćaju predavanja i praktične satove raznih segmenata kazališta vezanih uz postavljanje predstave. Radit će se na glumačkim tehnikama, na korištenju tijela u vremenu i prostoru, na glasu, korištenju rekvizita, izrađivat će se specifični kazališni plesni stilovi, slušati predavanja o dramaturgiji, scenografiji, kostimografiji, izvođenju na sceni. Predavači su kazališni profesionalci iz cijele Hrvatske.

CONTEMPORARY (JAZZ)

Contemporary (Jazz) je plesni sat, ponekad samo suvremenih plesnih tehnika, a ponekad u kombinaciji s principima jazz tehnike. Uz korištenje standardnih elemenata suvremenih tehnika, posebna se pažnja pridaje kretanju i vježbanju kroz dah, floorworku, organskom pokretu, te je puno izraženiji fokus „na unutra“. Kratke improvizacije čest su dio treninga, čime se ističe individualnost i potiče kreativnost svake osobe. Velika amplituda pokreta i mali dramski trenuci, uz podne, zračne i vrteće podvige, čine lirske koreografije zanimljivima i tehnički zahtjevnima (potrebno je osnovno predznanje tehnike za pohađanje satova).

LATIN JAZZ

Latin Jazz je suvremeni spoj Latin plesova i Jazz Dancea. Trening se sastoji od zagrijavanja, vježbi kondicije, izolacija, koordinacije, snage i istezanja, uz latin ritmove i tipične pokrete. Koreografije karakterizira energičnost, brzina, izoliranost pokreta i zanimljiva muzikalnost.

JAZZELLE KIDS

JazzElle Kids je plesni tečaj za djecu uzrasta 6-10 godina, na kojem se uz igru i veselje razvijaju motoričke, koordinacijske i kreativne vještine. Uz pažljivi pedagoški pristup djeca će zaroniti u prekrasan svijet plesa, glume i muzike, u društvu vršnjaka i uz puno smijeha.

TEEN TOK

Teen Tok su plesni satovi za tinejdžere koji žele uz zabavni trening plesati cool urbane koreografije po uzoru na Tik Tok challenge. Uz zabavne koreografije, svaki sat sadrži dobar trening koji polaznike priprema na plesni materijal.

JAZZ FUNK

Jazz Funk je jedna od mnogih vrsta jazza, suvremeni spoj Jazz Dancea i Hip Hopa. Jazz dio se odražava u strogoj strukturi treninga, koji se sastoji od zagrijavanja, vježbi aerobne kondicije, izolacija, koordinacije, snage i istezanja, uz obavezni naglasak na sticanje „groove-a“. Također se često koriste jazz pozicije i određeni tehnički elementi. Hip Hop je obogatio samu vrstu kretanja, korištenje prijenosa težina i interpretaciju muzike na koju se stvaraju vježbe i koreografije.

JAZZ DANCE (old school)

Jazz Dance je plesna tehnika koja svoje temelje vuče iz klasičnog baleta, zbog čega se svaki ozbiljan jazz trening sastoji od tri dijela.
U prvom dijelu sata, nakon što se odrade vježbe zagrijavanja cijelog tijela, koncentracija je na vježbama kojima se razvija plesna tehnika, te povećavaju fleksibilnost i snaga. Najčešće su to kombinacije za pravilno izvođenje baletnih elemenata (plie, tandu, jete, rond, battement, pirouette, razni skokovi…). Iako se radi na elementima klasičnog baleta, oni su stilizirani i prilagođeni atmosferi jazz treninga. Važno je napomenuti da se u ovom dijelu posebno uči izolirano pokretati pojedine dijelove tijela, što je stilski vrlo karakteristično za jazz koreografije. Ovaj dio sata, nakon vježbi snage, završava istezanjem, koje je vitalno za izduljivanje mišića i smanjivanje napora istih.
Drugi dio sata obuhvaća vježbe kretanja kroz prostor, popularno zvane «dijagonale» (engl. Across-the-floors). S obzirom da je Jazz Dance tehnika koja koristi prostorna kretanja, potrebno je naučiti koristiti sve njegove dimenzije (uključujući i pod i strop), kako bi se tijelo oslobodilo navike mirovanja na jednom mjestu. Dijagonale služe za uvježbavanje prostornih elemenata poput okreta i skokova, i za isplesavanje raznih kombinacija.
Treći dio sata obuhvaća uvježbavanje koreografije. Voditelj zadaje plesnu sekvencu koja se onda interpretira i pleše do iznemoglosti. Učenje novih pokreta, usavršavanje poznatih elemenata, obraćanje pažnje na ritam, dinamiku, snagu, fokus, a sve to uz dozu individualnosti, najteži su i najljepši dijelovi sata. S obzirom na nivo polaznika, sat se prilagođava i naglasak stavlja na ono što je optimalno znanju prisutnih.